Fibra de sticla rezistenta la temperaturi inalte

Fibra de sticla rezistenta la temperaturi inalte

Fibra de sticla pentru aplicatii la temperaturi ridicate este produsa dintr-un amestec de nisip de cuart si alumina pura, cu adaos de oxizi alcalini. Alegerea compozitiei chimice si pregatirea adecvata a suprafetei fibrei de sticla, asigura protejarea fibrei de sticla fata de gazele fierbinti si fata de influenta substantelor chimice agresive si permite utilzarea ei indelungata, la temperaturi ridicate. Ne referim la firul de baza, de tip "ST". Pentru aceiasi aplicatie de izolare termica ar putea fi utilizata deasemenea, firul de sticla de tip "E" cu diametru de 6-11 microni. Prin detensionarea si pregatirea suprafetei fibrelelor de sticla de tip "E" se obtine firul de tip "SE", care poate fi utilizat in fabricarea unor produse cu suprafete netede si flexibile si cu o rezistenta mai mare la uzura in conditii dinamice.

In etapa urmatoare, semifabricatul din fibre de sticla este obtinut (printr-un proces de texturare si de rasucire al firelor de sticla "stufoase") cu diferite dimensiuni, de la 600 pana la 5000 TEX. Fibrele obtinute astfel sunt baza tuturor tipurilor de izolatii termice textile ca materiale tesute, materiale tricotate, materiale impletite, cum ar fi: benzi, tesaturi, funii, franghii, mansoane.

Avantaje si proprietati

Printre cele mai importante proprietati ale fibrelor de sticla trebuie subliniate urmatoarele:

  • Stabilitatea la temperaturi medii si rezistenta ridicata la socuri termice.
  • Conductivitate termica scazuta si valoare scazuta a capacitatii calorice.
  • Rezistenta mecanica ridicata, si reactivitate scazuta la majoritatea substantelor chimice.
  • Fibra de sticla este un produs "prietenos" pentru mediul inconjurator si se poate utiliza cu usurinta.

Izolatiile din fibre de sticla sunt cunoscute de mai multe zeci de ani si sunt inca imbunatatite intens. Acest material ofera mari economii de energie, reducerea cantitatii de deseuri, reducerea pierderilor de caldura si a emisiilor de gaze nocive. Fara indoiala ca aceasta este solutia moderna, ecologica, si economica, cu un urias potential de dezvoltare in industrie si energetica.

Tipuri si dimensiuni de produse din fibre de sticla

Gama de dimensiuni si capabilitatea de productie de produse din fibre din sticla izolatoare este foarte larga. Tipurile de baza si specificatiile acestor produse sunt prezentate in tabelul de mai jos. Exista o cerere masiva pe piata pentru aceste produse pentru a raspunde cerintelor majoritatii clientilor. Cu toate acestea, exista posibilitatea de a produce si alte materiale bazate pe nevoile specifice ale clientilor.

Tipurile de baza de produse izolatoare din sticla pentru uz general sunt urmatoarele:

  • Franghiile ST550 tip S, D - franghii moi impletite din fire texturate ST.
  • Franghii si banda SE500 - impletite din fire flexibile SE, cu caracteristici izolante ridicate.
  • Stofa/panza ST550 tip G - panza plana tesuta din fire texturate ST, care poate fi armata cu sarma.
  • Stofa/panza ST550 Alu - cu suprafata metalica reflectorizanta si izolatie crescuta, cu coeficient de reflexie pentru IR de peste 85%.
  • Combo mat MTS - mat combinata cu panza din fire de sticla E, acesta imbina rezistenta mecanica a panzei din fire de sticla de tip E cu izolatia termica a mat.
  • Benzi ST550 - impletite din fire de sticla texturata ST. Benzile pot fi acoperite cu folie de metal, silicon, adeziv sau impletite in forma de scara.
  • Manson ST550 - impletit in forma de maneca, de diferite diametre si grosimi, care poate fi utilizat pentru izolare ca manson sau banda. Mansoanele acoperite cu silicon pot fi folosite ca izolatie electrica de pana la 1 kV.

Domenii de aplicare

Produsele din fibra de sticla ST si SE sunt utilizate in primul rand ca izolatii, scuturi si garnituri de etansare in aplicatiile de temperaturi medii, mai ales ca un inlocuitor si un echivalent al materialelor textile din azbest, utilizate anterior in productia de energie, in metalurgie si alte industrii din domeniul de utilizare al acestui material. Produsele din fibra de sticla se folosesc in izolatiile blocurilor, in izolatia cuptoarelor industriale, in etansari pentru gazele de ardere ale utilajelor grele, in garnituri pentru gaze, in scuturi termice, in materialul suport pentru transportoarele cu role, etc.